Ευαισθητοποίηση για τον κορονοϊό

Καθώς ο κακόφημος Coronavirus (COVID-19) εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο βρίσκουν νέους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τον πανικό που δημιουργεί. Email scammers εκμεταλλεύονται τους φόβους του κορονοϊού για να πλαστοπροσωπήσουν τους υπαλλήλους υγείας και να εξαπατήσουν τους ανθρώπους και να πάρουν τις προσωπικές τους πληροφορίες.
Ο εντυπωσιακός αριθμός των ειδήσεων που περιβάλλουν τον κορονοϊό έχει οδηγήσει σε έναν νέο κίνδυνο – επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το άγχος του κοινού για τον περιστασιακά θανατηφόρο ιό.

Πώς λειτουργεί;

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχονται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο ισχυρίζονται ότι προέρχονται από γνήσιους οργανισμούς, που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενδέχεται να σας ζητηθεί να ανοίξετε ένα συνημμένο που περιέχει τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία. Το κύριο ζήτημα είναι ότι εάν κάνετε κλικ στο συνημμένο του email στον σύνδεσμο που έχει, έχετε πολλές πιθανότητες να κάνετε λήψη κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας.

Το κακόβουλο λογισμικό ή περισσότερο γνωστό ως malware, θα μπορούσε να ανοίξει τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο την πύλη στον υπολογιστή σας, να καταγράψει τις πληκτρολογήσεις σας ή να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και τα οικονομικά σας δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας.

Ο κορονοϊός – ή COVID-19, το όνομα της αναπνευστικής νόσου που προκαλεί – έχει επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του. Ένα σημείο στο οποίο μπορούμε όλοι να εργαστούμε είναι να λάβουμε μέτρα για να προστατευθούμε από απάτες που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ίσως πιστεύετε ότι το email στα αριστερά είναι γνήσιο, αλλά δεν προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα άτομα που κάνουν κλικ στον σύνδεσμο καταλήγουν σε έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και επιθυμούν να κλέψουν τους κωδικούς σας.

Με αυτήν την τρέχουσα επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου δημιουργούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζουν να έχουν σταλεί από το CDC ή τον ΠΟΥ. Το θέμα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πιθανότατα θα σας τραβήξει την προσοχή, όπως “Οι περιπτώσεις Κορονοϊού αυξάνονται στην πόλη σας – τεράστια έκτακτη ανάγκη” και τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν το επίσημο λογότυπο του οργανισμού για να φαίνεται πιο αξιόπιστο.

Με μια πρώτη ματιά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα φαίνεται να είναι πραγματική, για παράδειγμα cdc-gov.org ή cdcgov.org. Οι ιστότοποι που δημιουργήθηκαν από απατεώνες μοιάζουν πολύ με τον νόμιμο ιστότοπο CDC – cdc.gov – καθιστώντας την απάτη δύσκολα αναγνωρίσιμη.

Άλλος τύπος επιθέσεων μπορεί να περιλαμβάνει πωλήσεις για προϊόντα πρόληψης ασθενειών, αιτήματα για δωρεές, συνδέσμους σε μολυσμένους χάρτες ή λογισμικό που αποσκοπεί στο να ενημερώνει τους ανθρώπους.

Ορισμένοι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν επίσης τον κορονοϊό για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Οι σύνδεσμοι στο email που υποτίθεται ότι πηγαίνουν σε εκπαιδευτικό υλικό θα μολύνουν τον υπολογιστή σας.

Πώς προστατεύω τον εαυτό μου;

Πρέπει να είστε καχύποπτοι για οποιοδήποτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να ανοίξετε ένα συνημμένο – ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φαίνεται νόμιμο.

Τις περισσότερες φορές, πιθανότατα μπορείτε να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε πληκτρολογώντας μόνοι σας τη διεύθυνση URL. Για τις πιο πρόσφατες εξελιξεις του κορονοϊού μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο του CDC.

Μην παρασυρθείτε από το όνομα του αποστολέα

Οι απατεώνες μπορούν να βάλουν οποιοδήποτε όνομα θέλουν στο πεδίο “από”.

Ελέγξτε τη διεύθυνση URL πριν την πληκτρολογήσετε ή κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο

Εάν ο ιστότοπος στον οποίο βρίσκεστε δεν φαίνεται σωστή, βγείτε από αυτήν. Κάντε τη δική σας έρευνα και κάντε τη δική σας επιλογή για το που να ψάξετε.

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι μόλις αποκάλυψατε τον κωδικό πρόσβασής σας σε απατεώνες, αλλάξτε τον το συντομότερο δυνατό.

Οι απατεώνες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης αμέσως, οπότε όσο πιο γρήγορα αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, τόσο πιο πιθανό είναι να τους σταματήσετε να κάνουν οτιδήποτε κακόβουλο.

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), αν μπορείτε

Ναι, είναι λίγο ενοχλητικό να εισάγετε έναν εξαψήφιο κωδικό όταν θέλετε να συνδεθείτε, αλλά είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τους απατεώνες. Με το 2FA, ένας κλεμμένος κωδικός πρόσβασης από μόνος του είναι άχρηστος σε αυτούς.

Αποφύγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιμένουν ότι πρέπει να ενεργήσετε τώρα.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” προσπαθούν συχνά να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος ή να απαιτήσουν άμεση δράση. Ο στόχος είναι να σας πείσουνε να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και να δώσετε προσωπικά στοιχεία – αμέσως τώρα. Αντ ‘αυτού, διαγράψτε το μήνυμα.

Προσέξτε για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη

Δεν κάνουν όλοι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο λάθη, αλλά πολλοί κάνουν. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε προσεκτικά μηνύματα για ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι είναι απάτη.

Μην εισάγετε ποτέ τους κωδικούς σας σε ιστότοπους που δεν πρέπει να σας ζητούν.

Ένας ιστότοπος που είναι ανοιχτός στο κοινό, όπως το CDC ή ο ΠΟΥ, δεν θα ζητήσει ποτέ τους κωδικούς σύνδεσής σας.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης δύο φορές

Μόλις οι απατεώνες έχουν έναν κωδικό πρόσβασης, θα τον δοκιμάσουν σε κάθε ιστότοπο όπου μπορεί να έχετε λογαριασμό, για να δουν αν μπορούν να είναι τυχεροί.

Αναζητήστε γενικούς χαιρετισμούς

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι απίθανο να χρησιμοποιούν το όνομά σας. Χαιρετισμοοί όπως “Αγαπητέ κύριε ή κυρία” σημαίνουν ότι ένα email δεν είναι γνήσιο.

Πού μπορώ να βρω νόμιμες πληροφορίες;

Είναι έξυπνο να μεταβείτε απευθείας σε αξιόπιστες πηγές για πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό. Αυτό περιλαμβάνει κυβερνητικά γραφεία και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών

Ο ιστότοπος του CDC περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό. Ακολουθεί μια μερική λίστα θεμάτων που καλύπτονται.

 

  • Πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός
  • Συμπτώματα
  • Πρόληψη και θεραπεία
  • Παγκόσμιες τοποθεσίες με COVID-19
  • Πληροφορίες για κοινότητες, σχολεία και επιχειρήσεις
  • Ταξίδι

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ παρέχει μια σειρά πληροφοριών, όπως πώς να προστατευτείτε, ταξιδιωτικές συμβουλές και απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις.

Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας

Το NIH παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τον κορονοϊό. Περιλαμβάνει πληροφορίες από άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς.